Weblog Over mij
Sfeerafbeelding: geitenfamilie in griekenland
 
geitenfamilie in griekenland
Onderschat nooit de kracht van Zelfstudie (Spaces)
op 6 juni 2006

Met dit weblogitem wil ik jonge mensen niet aansporen tot het verpesten van hun kostbare jeugd, ik probeer geen nieuw personeel te werven (maar is wel welkom) en ik probeer bovenal niet arrogant over te komen. Dit weblogitem geeft een omschrijving van de gebeurtenissen tijdens mijn toelatingsexamen voor de HBO studie Kunst & Techniek.

Waar ik met lichte spanning heen ging, de ellende van een toelatingsexamen is namelijk dat er altijd mensen zijn die betere producten bij zich hebben, beter afgestemd op de behoeften van de persoon waarmee je het eerste kennismakingsgesprek hebt.
Jammer dat ik die producten, in mijn geval prints van brochures, websites en huisstijlen door mijzelf vervaardigd, nooit heb laten zien.

Na enkele donkere momenten waarin ik vragen kreeg aangeboden over het waarom, mijn kijk op kunst en hoe ik me voelde brak er een glimlach door. Tot mijn grote verbazing werd me vervolgenshet vuur aan de schenen gelegd, met vragen die niet gevraagd worden tijdens een normaal toelatingsexamen: hoe ga je om met het probleem dat mede-studenten op je steunen, vanaf wanneer ben je zelfstandige ondernemer (toch wel de jongste van Nederland?), de lijst is lang.

Na een gesprek van een kleine 10 minuten: wij zijn bang dat je niet geschikt bent voor de opleiding Kunst & Techniek. Ik probeer mijn teleurstelling te verbergen, wachtend op een uitleg.

De uitleg die volgt is schokkend maar was eigenlijk wel te verwachten, als ik wat minder pessimistisch naar mijn eigen werk zou kijken. Ze zijn bang dat ze me de eerste 2 tot 3 jaar weinig tot niks kunnen leren. Ik ben al zeer ver gevorderd met verscheidene grote software pakketten, ik werk al jaren met ASP, PHP, CSS en HTML en ik heb een originele insteek.

Ik besef me dat dit een mooie toevoeging is aan mijn CV: afgewezen voor de opleiding Kunst & Techniek door teveel aanwezige kennis. Toch jammer dat ik er nooit een diploma voor zal krijgen.

De oorzaak is erg eenvoudig. Vanaf mijn 13de is mijn jeugd afwijkend geweest aan die van de meeste jongeren. Terwijl er om mij heen gevoetbald werd, grappen gemaakt, zat ik met mijn hoofd in de computer – zovel letterlijk als in figuurlijke zin – informatie opsnuivend. Ik moet bekennen: veel kennis die ik tegenwoordig nog gebruik, met uitzondering van grammaticale en wiskundige punten, heb ik mezelf aangeleerd. Een soort aangeboren nieuwsgierigheid. Verslaafd aan nieuwe technieken. Ik wil weten hoe alles werkt, of het ook goed werkt, wat ik ermee kan, hoe ik anderen ermee van dienst kan zijn, mijn eigen leven vereenvoudigen.

Gelukkig voor mij was dit toelatingsexamen een stuk vriendelijker, behulpzamer dan die bij de AKI. Hier werd ik doorverwezen naar een studie van hetzelfde instituut: Concept Design. Anders denken.

Er werd zelfs een toelatingsexamen voor me geregeld, planningen overhoop gegooid.
Deze studie bestaat nu 1 jaar en bevat maximaal 20 leerlingen per jaar.

Ik ben erg benieuwd of ik word toegelaten. Hoop van wel.

Het plaatsen van commentaar bij dit artikel is helaas niet (meer) mogelijk
Eerder geschreven artikelen