Weblog Over mij
Sfeerafbeelding: van noord naar zuid in griekenland
 
van noord naar zuid in griekenland
Toeval (Spaces)
op 28 juni 2006

Mijn hele leven vecht ik al tegen de kracht van het toeval. Mensen hebben de neiging om alles dat hen goed doet, hen beter laat uitkomen dan daarvoor, toe te schrijven aan het toeval. Groots en onbekend.

Zelf ben ik van mening dat het toeval niet bestaat. Ons hele leven zou bedacht zijn door god, zijn handen hebben ons verhaal opgetekend. We zijn voorspelbaar want we leven.

Is het niet heerlijk om te kunnen vertrouwen op het idee dat wat je ook maar doet – alles is gepland - je niet zelf je keuzes hoeft te maken, je niks beter of slechter kunt doen, maar dat je gewoon moet leven. Laat het over je heen komen.

Zelf geloof ik niet in god. Een naam bedacht door gestructureerde geloven, doctrinaire praktijken waarmee mensen gebonden worden. Ik zeg niet dat er niks is. Ik zeg dat er geen god is. Niemand waartegen je kunt schreeuwen – het is niet voor niks dat je daarvoor een geliefde zoekt, iemand waarvan je zoveel houdt dat je hem of haar wel kunt vermoorden -, niemand die je leven kan beïnvloeden. Maar wat willen we graag zelf god zijn. Andere levens sturen, mensen binden, jezelf verheffen boven het normale voetvolk.

Een voorbeeld: neem de auteur van dit weblog. Een uniek menselijk wezen dat er zojuist in geslaagd is om je aan het denken te zetten. Je eigen denkpatroon te wijzigen en je zicht op god te vertroebelen. Wat wil hij dat graag. Even de god spelen, denken dat hij het beter weet, jouw leven ondergeschikt maken aan dat van hem.

Gaat het hem lukken? Natuurlijk niet. Over enkele minuten zal je beseffen dat je groot genoeg bent om je eigen leven vorm te geven. Je eigen gedachten uit te werken. Zelfstandig te functioneren.

Maar denk ook eens aan al die mensen die een politieke positie vullen. Die in staat zijn de wereld naar hun eigen hand te zetten. Wat hier niet lukt, lukt hun meestal wel. Je leven is minder eigenzinnig dan je denkt.

Het plaatsen van commentaar bij dit artikel is helaas niet (meer) mogelijk
Eerder geschreven artikelen