Weblog Over mij
Sfeerafbeelding: geitenfamilie in griekenland
 
geitenfamilie in griekenland
Tandarts (Spaces)
op 1 juli 2006

Donderdagochtend, vijf voor half twaalf. Bedwelmd door de oude bekende angst neem ik plaats op een vrolijk gekleurd bankje bij de tandarts. Naats me staart een stapeltje lichte lectuur me uitdagend aan: hier zijn we, ontspan je en geniet van wat er komen gaat. Voorzichtig kijk ik om me heen, duik ineen wanneer ik een piepend geluid uit de behandelkamer hoor komen.

“Goedemorgen Étienne.” Met grote schuldige ogen kijk ik haar aan. Ze ziet er lief en onschuldig uit. Anders dan je zou vermoeden van iemand die met levens speelt. Voorzichtig pakt ze me bij de hand en neem me mee naar de behandelkamer.

Onrustig liggend, mijn plekje niet kunnen vinden op de blauwe beweeglijke stoel, voel ik zweetdruppeltjes vanuit mijn oksels naar beneden roetsjen, belanden op de kleding die het weer doorgeeft aan de kunstmatig gevormde lederen bekleding van de stoel.

Ze legt haar gereedschapssetje neer, doet haar mondkapje op. Ik gedachten zie ik haar ogen rood opvlammen. Een nieuw slachtoffer, gewillig in haar stoel. Ik klem mijn tanden onbewust stevig op mekaar. Voel een ondraaglijke pijn in mijn mond.

Zou ik de eerste patiënt zijn die erin slaagt zijn voortand te breken in de behandelkamer van de tandarts? Stevige spieren, dat moet iedereen toegeven, wat paniek met je kan doen.

De ellende neemt toe. Een stevige pijnlijke dodelijke spuit wordt met gepassioneerde precisie in mijn mond gepland. Inwendig schreeuwend van de pijn laat ik mijn tranen lopen. Het is even voorbij, 10 minuten wachten op de hel. Laat de verdoving werken.

De politie zou eens een inval moeten doen bij een tandarts. De verscheidenheid aan martelwerktuigen die ze daar herbergen is gigantisch. Zonder enige schaamte bewaren ze tangen, boortjes en steekwapens in één orderlijke lade. Bij de hand voor iedere situatie.

Het hele boor, schuur en lijm-proces heeft een klein uurtje geduurd en zorgde ervoor dat mijn suikerspiegel ver onder het togestane bereik viel. Vallend in een diepe flauwte stond ik op en ging neer.

De halfjaarlijkse controle. Altijd een uitdaging.

Het plaatsen van commentaar bij dit artikel is helaas niet (meer) mogelijk
Eerder geschreven artikelen