Weblog Over mij
Sfeerafbeelding: geitenfamilie in griekenland
 
geitenfamilie in griekenland
Integreren (Sax)
op 5 december 2009

Deze column is eerder al verschenen in Sax Magazine (www.sax.nu)

Heb je hem ook gezien? De overheid heeft een maand geleden twee weken campagne gevoerd en toen vonden ze het weer genoeg. Niet geheel verrassend nu Abn-amro weer 4,4 miljard euro toegeschoven heeft gekregen, maar het geeft wel weer aan waar hun prioriteiten liggen. Of zou het komen doordat de inhoud van het spotje niet zoveel deed? Even opfrissen: het spotje gaat over mensen die de Nederlandse taal slecht beheersen waarna ze wordt aangeraden een cursus te volgen. Of in ieder geval: waarschijnlijk is dat de strekking van de gebochelde vrouwtjes die al brabbelend of starend langs de camera kijken en iets duidelijk proberen te maken aan hun gesprekspartner (waarbij ik me blijf afvragen hoe diezelfde mensen de Nederlandse tekst in het spotje kunnen lezen).

Toch is integreren niet alleen voor onbegrijpelijke buitenlanders die moeite hebben met de Nederlandse taal. Ook ikzelf integreer regelmatig. Het is spannend, leuk en het verbreedt je horizon. Een soort bierfeest dus, maar dan hopelijk zonder kater. Zo ben ik vorige maand weer begonnen met mijn opleiding. Even een jaartje niks gedaan – behalve dan de eeuwige studiekosten betalen, maar daardoor wel genieten van een lening – en nu weer aan de bak. En dat was eigenlijk nog best spannend. Alle notities uit de eerste twee jaar verzamelen en ordenen (en ideeën doorlezen die je al lang vergeten was) en docenten voorzichtig een e-mailtje sturen waarin je jezelf eerst uitgebreid verontschuldigd en ze daarna genadeloos opzadelt met je voortgangsproblemen – dromend dat ze er ’s nachts wakker van zullen liggen.

Zou het ook zo voelen voor vluchtelingen? Je hebt alles voorbereid, de boot is onderweg niet onderschept of gezonken en niemand heeft scheurbuik gekregen (als dat tegenwoordig nog voorkomt). Maar bij aankomst blijkt alles ineens anders te zijn. Een nieuw schoolgebouw?! Nieuwe docenten?! De opleiding heeft een nieuwe naam en indeling gekregen?!?!

Ga ik de confrontatie aan of duik ik onder in één van de gaatjes in ons antisociale systeem? Word ik de zwerver zonder toekomst of ga ik stug door, riskeer ik mijn vrije leven en laat ik me binden door de papierstroom? Uiteindelijk heb ik dezelfde keuze gemaakt als onze nieuwe kater. Ook hij moest integreren tussen onze 2 vierpotige huisgenoten, maar toen ik hem er letterlijk tussen wierp koos hij voor de aanval en liep rechtstreeks op zijn nieuwe collega-kater af en gaf hem een stevig koppie tegen zijn opgezwollen staart. Even brommen, maar stug blijven doorgaan.

Was ik maar een kat. Twee weken later waren ze al onafscheidelijk, maar moest ik nog steeds beginnen…

Het plaatsen van commentaar bij dit artikel is helaas niet (meer) mogelijk
Eerder geschreven artikelen