Weblog Over mij
Sfeerafbeelding: geitenfamilie in griekenland
 
geitenfamilie in griekenland
Obsessies (Sax)
op 5 oktober 2008

Deze column is eerder al verschenen in Sax Magazine (www.sax.nu)

Sinds ik op mezelf woon laat ik niks aan het toeval over.
We hebben een krant (NRC Next), we hebben glasvezel en ik heb direct de tijd genomen om uitgebreid rond te snuffelen naar interessante koekboeken – mijn nieuwste zelfbekroonde passie.

Vroeger speelde ik met snoeren – heb letterlijk kilometers nutteloos draad het huis door gesleurd, tot aan de trekhaak van de auto van mijn oom toe, die het hele zootje (verspreid over 2 verdiepingen) met zich meetrok toen hij nietsvermoedend wegreed en mij met lege handen achterliet.

Nog zo’n uitdaging: de zelfgemaakte postmixer (lees: een systeem dat frisdrank siroop samenvoegt met koolzuurhoudend water – zo’n eentje waaruit in een café je coca-cola komt). Tientallen catalogussen heb ik doorgewerkt om de goede materialen te vinden en daarna ben ik met het lijstje strak in de hand (en een obsessieve blik in mijn ogen) met mijn sponsor (opa) de zaken langsgereden om alle slangetjes, elektronische afsluitertjes en relais te kopen. Twee weken later was de lol eraf, maar stond de garage wel vol met een zelfgetimmerde bar en een provisorisch in elkaar gezette postmix bestaande uit halfvolle flessen frisdrank, een compressor en een heleboel troep. Uiteindelijk heeft het zo een half jaar in de garage staan schimmelen totdat mijn vader me verplichtte de hele met witte donsplukjes bevlekte installatie te verwijderen… Ik kan dus met trots zeggen dat ik passies met heel mijn hart beoefen.

En zo gaat het me nu ook af met koken. Van IKEA tot dure cooking lifestyle zaken tot aan de Makro – het kon niet gek genoeg, zo lang mijn spaarrekening het trekken kon. En het resultaat mag er, eerlijk is eerlijk, ook wezen: ons keukenblad staat nu vol met een geweldig messenblok, een professionele citruspers (die nauwelijks gebruikt wordt) en een staafmixer met 8 opzetstukjes. De laatjes liggen vol met tientallen opscheplepels, gardes, roomkloppers, knoflookpersen en ook de eiersnijder ontbreekt niet. Er staan 6 verschillende oliën in de kast (waaronder eentje van truffels) en er zijn meer pannen dan in de relatief grote draaicarrousel passen.

Wat ik dan ondertussen voor hobby gevonden heb waardoor dit niet meer interessant is? Nou niks eigenlijk. Het probleem is meer dat ik ¾ deel van de volgens mijn kookboeken benodigde ingrediënten alleen bij de Makro/Sligro in een grootverpakking kan krijgen en dus in één keer een maaltijd moet koken voor 8 tot 10 personen. Eén keer in de keuken is dus goed voor 4 dagen heerlijk gevarieerd eten. Nooit geweten dat voedsel opwarmen ook bij mijn obsessie zou horen…

Het plaatsen van commentaar bij dit artikel is helaas niet (meer) mogelijk
Eerder geschreven artikelen